www.biblioteka-zalewo.pl

Znajdź swoją książkę

Godziny otwarcia

poniedziałek – nieczynne

wtorek~piątek – 9.00 – 17.00

sobota – 8.00 – 15.00



















Ochrona danych osobowych w bibliotece zgodnie z RODO

26 maja 2018 | 14:20
dodał: admin2

Szanowni Państwo,

W związku z rozpoczęciem stosowania z dniem 25 maja 2018 roku rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych „RODO”), informujemy, iż od dnia 25 maja 2018 r. osobom, których dane przetwarzamy przysługują określone poniżej prawa związane z przetwarzaniem danych osobowych przez Miejsko – Gminną Bibliotekę Publiczną w Zalewie:

Administrator danych

Administratorem danych osobowych jest Miejsko – Gminna Biblioteka Publiczna w Zalewie ul. Częstochowska 8 14-230 Zalewo tel. 89 758 81 44 e-mail: bpzalewo@wbp.olsztyn.pl. Miejsko – Gminna Biblioteka Publiczna w Zalewie powołała Inspektora Ochrony Danych Osobowych, z którym można się skontaktować pod adresem e-mail: rafamasny@yahoo.com

Cel i podstawa prawna przetwarzania danych osobowych

Dane osobowe przetwarzane są w celu zapewnienia możliwości korzystania z zasobów biblioteki, w celach statystycznych oraz związanych ze zwrotem wypożyczonych zasobów biblioteki lub ich równowartości, na podstawie Ustawy o bibliotekach z dn. 27 czerwca 1997 r., z poźn. zm., art. 4.1 oraz Ustawy o statystyce publicznej z dn.29 czerwca 1995 r. z poźn. zm., art.13.1.

Podanie danych jest dobrowolne, lecz niezbędne do korzystania ze zbiorów bibliotecznych.

Przekazywanie danych

Dane osobowe mogą być przekazywane wyłącznie podmiotom dostarczającym i wspierającym systemy teleinformatyczne, podmiotom świadczącym usługi windykacyjne, podmiotom świadczącym usługi prawne na podstawie umów powierzenia danych osobowych. Dane osobowe nie będą przekazywane poza teren Polski.

Czas przechowywania danych

Dane osobowe przetwarzane będą przez okres niezbędny dla wykonania obowiązków statutowych, a po tym okresie dla celów i przez czas oraz w zakresie wymaganym przez przepisy prawa lub dla zabezpieczenia ewentualnych roszczeń, lub do czasu cofnięcia udzielonej zgody.

Uprawnienia dotyczące danych osobowych

Każdej osobie, w zakresie wynikającym z przepisów prawa, przysługuje prawo do dostępu do swoich danych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, a także prawo cofnięcia udzielonej zgody w dowolnym momencie oraz prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego tj. Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych. Realizacja uprawnień będzie możliwa na wniosek przesłany drogą pisemną na adres: Miejsko – Gminna Biblioteka Publiczna w Zalewie, ul. Częstochowska 8, 14-230 Zalewo lub poprzez adres e-mail: rafamasny@yahoo.com

Comments are closed.